Lesaanbod

Download 'Mijn Eten' menukaart
‘Mijn Eten’ werkt als een 'a la carte' restaurant. De verschillende praktijklessen van de Schooltuinen, Jump-in, Boerderijeducatie, Hortus en De Smaak te Pakken zijn verwerkt in voor-, hoofd, en bijgerechten. Samen met u stellen wij graag een passend programma voor uw school samen.

Het is mogelijk er een schoolbreed thema van te maken, maar deelnemen met een enkele klas kan ook. Hoe het menu er ook uit komt te zien, de partners van 'Mijn Eten’ zorgen ervoor dat ervaringen uit de verschillende gerechten weer samenkomen bij het volgende gerecht.


Menukaart 'Mijn Eten'

  1. Voorgerechten a la Carte
    De voorgerechten bestaan uit excursies en (gast)lessen.
  2. Hoofdgerechten a la Carte
    In de hoofdgerechten komen de ervaringen van de diverse voorgerechten samen in de vorm van een spel en / of oogstproeverij op school.
  3. Bijgerechten a la Carte
    De bijgerechten zijn aanvullende lessen ter voorbereiding en/of afronding van de voor- en hoofdgerechten, die de docent naar eigen keuze zelf in de klas kan uitvoeren. 
 

    1. Voorgerechten a la Carte

     

    Schooltuinen voor groep 6, kosten gratis, jaarprogramma 

    De leerlingen tuinieren in groep 6 en 7 op de schooltuin. Ze verbouwen groenten, kruiden en bloemen in hun eigen schooltuintje en zijn zo op onvergetelijke wijze betrokken bij de natuur. I.s.m. de Amsterdamse schooltuinen.

     



    Jump-in voor alle groepen, kostenloos programma voor bestaande Jump-in scholen

    De school werkt op maat aan een gezonder eet- en beweegpatroon voor alle leerlingen. Belangrijke thema’s zijn o.a.pauzehapje, water drinken, traktaties en ontbijten. I.s.m. Jump-in.

     

    Bezoek aan de boerderij voor groep 5-8, kosten €150,- incl. busvervoer, programma excursie

    De groep bezoekt een Amsterdamse boerderij waar de leerlingen meewerken met boer. Ze mesten een stal uit en melken een koe. De kinderen leggen op de boerderij de relatie tussen het boerenwerk en het dagelijkse eten op hun bord I.s.m. Boerderijeducatie Amsterdam.

     

    Bezoek aan de Hortus voor groep 4-8, kosten ca. € 100,- per groep, programma excursie

    In de tuin en tropische kassen ontdekken de leerlingen dat veel van de producten die we dagelijks gebruiken gemaakt zijn van planten van over de hele wereld. Voor de middenbouw is er de ‘Winkelmandjesspeurtocht’, voor de bovenbouw het lesproject ‘Waar komt de chocola vandaan?’ I.s.m. de Hortus.

    Culinaire excursie voor groep 4-8, kosten vanaf € 150 per groep, programma praktijkles

    De leerlingen gaan onder leiding van de Smaak te Pakken op bezoek bij voedselverwerkers in de buurt. Deze gepassioneerde vakmensen laten ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. I.s.m. De Smaak te Pakken!

     

     

    2. Hoofdgerechten a la Carte

     

    Zelf koken programma praktijkles
    voor groep 4-8
    duur 1 uur per groep
    door De Smaak te Pakken
    kosten 1e dag, 3 groepen € 475, extra dagen € 5 per leerling

    Met zelf meegebrachte ingrediënten van de boerderij, Hortus en / of schooltuinen kookt de hele klas als één samenwerkend team. Ervaringen, kennis en het resultaat van het zelf koken worden gepresenteerd en geproefd. Aan de hand hiervan worden vooraf en achteraf lessuggesties meegegeven.

    Rond de vuurpot programma praktijkles
    voor groep 4-8
    duur 1 uur per groep
    door De Smaak te Pakken
    kosten 1e dag, 3 groepen €  475,- extra dagen € 5,- per leerling

    De tijd staat stil als de groep rond het kookvuur zit. De kokkin laat zien hoe je al kokende eenheid kan smeden. Meel, eieren en melk van het boerderijbezoek. Kokos, rijst, peper en kaneel van de Hortus. Onderweg vijzelen, roeren, snijden en proeven de aandachtige leerlingen mee. Geuren stijgen op, wangen kleuren rood en geen vraag blijft onbeantwoord of toch… waar groeit zout eigenlijk?

    Ingrediëntenspel docentenhandleiding praktijkles
    voor alle groepen
    duur 30-60 minuten
    door de groepsdocent
    kosten gratis

    De leerlingen openen hun lunchbox en kijken samen wat er in zit. Waar is het voedsel van gemaakt? En waar komt het vandaan? Welke ingrediënten hebben ze tijdens de excursie (het voorgerecht) gezien? De ingrediënten worden op het schoolbord verdeeld over de categorieën veraf / dichtbij, dierlijk / plantaardig, oorspronkelijk / bewerkt, gezond /ongezond.

    Kennisquiz docentenhandleiding praktijkles
    voor groep 4-8
    duur 20 minuten
    door de groepsdocent
    kosten gratis

    De Quizmaster poneert een stelling die goed of fout is. De leerlingen geven antwoord door hun petje op of af te zetten. Op deze speelse manier wordt de kennis van de leerlingen over voedsel opgefrist en getoetst.

    Workshop voor ouders programma praktijkles
    door Jump-in, kosten variabel
    of door De Smaak te Pakken, kosten tussen € 200,- en € 250,-

    Tijdens de workshops van Jump-in krijgen ouders kennis en vaardigheden aangereikt met betrekking tot gezonde voeding. De Smaak te Pakken leert ouders om op verbluffend simpele wijze zelf brood te bakken. De creativiteit van ouders wordt uitgedaagd! 


    3. Bijgerechten a la Carte

     

    De bijgerechten zijn aanvullende lessen ter voorbereiding op en/of afronding van de voor- en hoofdgerechten, die de docent naar eigen keuze zelf in de klas kan uitvoeren. Deze lessen zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld de reguliere taal- en rekenlessen. De leerlingen komen zo in verschillende lesvormen en op verschillende momenten in aanraking met voeding zonder dat het lesprogramma verder onder druk komt te staan.