Jump-in programma

Jump-in is een Amsterdams initiatief van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de GGD Amsterdam. Jump-in zorgt er sinds 2002 voor dat kinderen tussen 4 en 12 jaar meer bewegen en gezonder eten. 

De doelstelling van Jump-in is voldoende beweging en een gezond eetpatroon voor alle leerlingen van Jump-in scholen. Hiermee wordt overgewicht op lange termijn voorkomen. Binnen de schoolsetting wordt gezond eten en bewegen via de programmaonderdelen van Jump-in mogelijk gemaakt en gestimuleerd. Het programma bestaat uit vier basisonderdelen:
Het Jump-in programma bestaat uit vier basisonderdelen: 
  • Signaleren en monitoren: Er wordt jaarlijks informatie verzameld over sportparticipatie, BMI en motorische ontwikkeling bij een deel van de leerlingen. 
  • Schoolsport: Aan (alle) kinderen die (nog) niet sporten wordt er een passend sport- en bewegingsaanbod aangeboden via de school. Doel hiervan is dat leerlingen op een laagdrempelige manier de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met en deel te nemen aan sport. 
  • Gezond eten: Alle Jump-in scholen werken ernaar toe dat er op school gezond gegeten wordt. De school stelt hiervoor concreet beleid op, op het gebied van: 1. het tussendoortje om 10 uur (inclusief de drankjes), 2. traktaties en 3. lunch (inclusief drankjes). De school kiest daarbij uit verschillende ‘beleidsmodellen’, die meer of minder vergaand zijn. Bij de invoering van beleid zijn afstemming met schoolteam, verankering in het schoolbeleid, communicatie naar ouders en handhaving voorwaarden. 
  • Oudervoorlichting: Op Jump-in scholen krijgen ouders kennis aangereikt over gezond eten en bewegen en (opvoedings-) vaardigheden aangeleerd waarmee zij hun kinderen kunnen stimuleren en ondersteunen bij een actief en gezond leefpatroon. Daarvoor worden verschillende middelen ingezet. 

Daarnaast kunnen aanvullende onderdelen zoals 'Mijn Eten' in het Jump-in jaarplan van de school opgenomen worden.