Nieuw thema: voedselverspilling

Een nieuw aandachtspunt in het bestaande lesaanbod is het thema voedselverspilling. Hierin werken de partners van 'Mijn Eten' samen met Food Cabinet. De Nederlandse consument gooit ongemerkt voor 2,6 miljard euro aan goed voedsel weg. Voedsel dat vaak na een lange wereldreis hier in de vuilnisbak belandt.

Om aandacht te vragen voor de hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt verspild, organiseerde Food Cabinet, in navolging van het Damn Food Waste event op het Museumplein, na de zomer een serie lunchprogramma's voor aantal Amsterdamse basisscholen. Deze lunches zullen plaatsvinden in de eerste helft van het aankomend schooljaar. Daarnaast zal lesmateriaal over voedselverspilling als extra bijgerecht op de menukaart beschikbaar komen vanaf het nieuwe schooljaar.



Wat gaan we doen?

Met de No Waste Lunches leren kinderen, ouders en leraren wat voedselverspilling is, hoe je het kan voorkomen en wat voor lekkere dingen je allemaal nog kan maken met voedsel dat anders weggegooid zou worden. Door een feestmaal te organiseren van vers voedsel dat anders zou zijn weggegooid willen we de kinderen laten beseffen hoe zonde het is om voedsel te verspillen. Door de ouders te betrekken bij de lunches willen we zorgen dat voedselverspilling een onderwerp wordt dat ook thuis aan de keukentafel wordt besproken.

Per lunch nemen we ongeveer twee uur de tijd waarin we de kwestie van voedselverspilling introduceren aan de kinderen en vervolgens samen met hen een maaltijd bereiden met voedsel dat niet in de winkel is komen liggen omdat het te klein, te groot of te anders van vorm is. Bij deze lunch kunnen leraren en ouders ook aanschuiven. De No Waste Lunches worden zo georganiseerd dat het leraren geen extra werkdruk oplevert.


Wil je dat Food Cabinet bij jou op school een No Waste Lunch komt organiseren? Neem dan contact op met Maarten.